Hynion
Om Hynion
Hynion AS grundades i Oslo i januari 2019. Bolaget är idag noterat på Oslobörsen.
Hynion AS är aktivt i den framväxande värdekedjan för vätgas som bränsle och energibärare. Med den ständigt ökande efterfrågan på nollutsläpp inom transportsektorn kommer Hynion att bidra till lösningar som gör att omställningen kan gå snabbare.
Erfarenhet och kompetens
Nyetablerat företag med lång erfarenhet
Grundarna av Hynion har arbetat med vätgaslösningar för transport de senaste tjugo åren genom att utveckla, etablera och driva flera tankstationer både nationellt och internationellt. Företaget är brett positionerat inom värdekedjan och har erfarenhet av hela kedjan från produktion till försäljning av vätgas till slutanvändare.
Dessutom är företaget verksamt inom teknikutveckling. Bolaget är nu på väg att återuppta vätgasförsäljningen vid de två etablerade stationerna i Porsgrunn och Høvik, och kommer att transportera vätgasen kostnadseffektivt med egenutvecklade transportsystem med lätta komposittankar.
Affärsmodell och produktstrategi
Hynion äger ett flertal etablerade vätgastankstationer där vätgas säljs som bränsle till slutanvändare, och förväntar sig att vätgasförsäljningen växer kraftigt under de närmaste åren. Med en bredare introduktion av vätgas som bränsle krävs en kraftig expansion av stationsnätet.
Hynion avser delta i expansion av stationsnätet i Skandinavien, och söker samarbete med relevanta aktörer för en kostnadseffektiv introduktion av vätgas. Den teknik som används på stationerna är utvecklad och utprovad av Hynions grundare, för maximal säkerhet och tillförlitlighet, i samarbete med företagets föregångare och samarbetspartner under de senaste 10-15 åren.
Kompetens och erfarenhet för vidareutveckling
Hynion har den kompetens som krävs för vidareutveckling av denna teknik. Många års drift av stationerna har gett värdefulla erfarenheter som kommer att användas i arbetet med att utveckla nästa generations stationer.
Den nya produkten kommer att optimeras för etablering av vätgas i stor skala och utformas så att basmodulen kan skalas upp i takt med ökad efterfrågan på vätgas. De tankstationer som byggs kan antingen tas i bruk i vår egen organisation eller säljas som nyckelfärdiga anläggningar.
Hynion kan också leverera operativa tjänster till kunder. Stationerna kan integreras med biogasreformer eller vattenelektrolyser för lokal vätgasproduktion.
Infasning av vätgas som bränsle kräver upprättandet av ett stort antal nvätgastankstationer,och Hynion kan här utnyttja sin kompetens och erfarenhet för att bygga, sälja och driva tankstationer.
Om man räknar med att det behövs en vätgasstation vid var fjärde bensinstation när nätverket är färdigt utbyggt så kommer det att behövas cirka 400 vätgastankstationer i Norge och 600 st i Sverige.
Ett koncept som testats i drift



Hynion har erfarenhet av den stationsteknik som utvecklades inom Norsk Hydro och Statoil under 2000-talet och några av de personer som var centrala i den teknikutvecklingen ingår nu i bolaget.
Det finns för närvarande inga kvarvarande patent kopplade till stationerna. Tekniken utvecklades vidare inom HYOP under de senaste sju åren, och erfarenheter från dessa år visar att stationerna har mycket hög tillgänglighet och säkerhet.
Teknologin som för framåt
Teknologi och marknadsposition
Erfarenheter från verksamheten och den allmänna marknadsutvecklingen ger underlag till planer för nästa generations vätgasstation, och det är nu önskvärt att bygga en pilotanläggning för att testa detta i praktiken. Denna pilotstation kommer att anslutas till en biogasreformer för att ge erfarenhet av vätgasproduktion från biogas.
Stationen kommer att utformas så att basmodulen kan växa i takt med ökad efterfrågan på vätgas genom att möjliggöra enkel anslutning av nya moduler. Denna design ger en kostnadseffektiv inledande investering och säkerställer möjligheter till expansion för en växande marknad.
Kompetens och erfarenhet för vidareutveckling
Hynion har den kompetens som krävs för vidareutveckling av denna teknik. Många års drift av stationerna har gett värdefulla erfarenheter som kommer att användas i arbetet med att utveckla nästa generations stationer.
Den nya produkten kommer att optimeras för etablering av vätgas i stor skala och utformas så att basmodulen kan skalas upp i takt med ökad efterfrågan på vätgas. De tankstationer som byggs kan antingen tas i bruk i vår egen organisation eller säljas som nyckelfärdiga anläggningar.
Hynion kan också leverera operativa tjänster till kunder. Stationerna kan integreras med biogasreformer eller vattenelektrolyser för lokal vätgasproduktion. Infasning av vätgas som bränsle kräver upprättandet av ett stort antal vätgastankstationer och Hynion kan här utnyttja sin kompetens och erfarenhet för att bygga, sälja och driva tankstationer. Om man räknar med att det behövs en vätgasstation vid var fjärde bensinstation när nätverket är färdigt utbyggt så kommer det att behövas cirka 400 vätgastankstationer i Norge och 600 st i Sverige.
Klimatvänlig värdekedja
Vätgas representerar en koldioxidfri kedja där vätgasen produceras från förnybar energi och vatten eller från biogasreformering. Fordon som använder vätgas som bränsle genererar inga andra utsläpp än rent vatten. All vätgas som levereras av Hynion produceras med koldioxidfria eller koldioxidneutrala metoder. Företagets tankstationer använder enbart certifierad grön el med ursprungsgaranti.
Marknaden för Hynion Vätgas som bränsle och energibärare förväntas spela en viktig roll i det globala samhällets enorma omställning under det närmaste decenniet för att möta FN:s mål om en maximal temperaturökning på 1,5 grader.
The Hydrogen Council, som har medlemmar från ett antal av världens största industriföretag, har genomfört en studie som visar att vätgas kan stå för en femtedel av världens energiförbrukning år 2050. Speciellt inom transportsektorn kommer vätgas att spela en viktig roll när bensin och diesel skall fasas ut. Flera länder har redan meddelat att det inte kommer att tillåtas sälja bilar som drivs av fossila bränslen.
Målen är ambitiösa och är relativt nära i tid, till exempel i Norge som har satt 2025, och i Sverige som har satt 2030 som det år som förändringen kommer att äga rum. Ett antal andra europeiska länder siktar på 2030. Att lyckas med detta med enbart batterielektriska fordon är inte möjligt.
Vätgasdrivna fordon är en förutsättning och särskilt för tyngre fordon och bilar som kör långt och länge kommer vätgasdrift att vara den föredragna lösningen. Nyligen har allianser bildats för att stärka utvecklingen, t.ex. mellan PowerCell – Bosch och NEL – Nikola.
Vätgasteknikens utveckling
Tekniken för att använda bränsleceller för att effektivt omvandla väte till el har utvecklats snabbt under de senaste decennierna. I synnerhet har intresset för tillämpningar inom transportsektorn varit stort. Tekniken har testats och ytterligare optimerats tills den nått en så hög nivå att vätgasbilar nu säljs på marknaden av flera biltillverkare.
Kostnaderna sjunker snabbt och produktionskostnaderna för vätgasbilar förväntas komma under produktionskostnaderna för bilar med traditionell förbränningsmotorteknik när massproduktion av vätgasbilar kommer igång. En introduktion av vätgasdrivna fordon kräver en annan inställning i början än för elbilar. Där elbilarna fick en flygande start genom att de kan laddas i vanliga eluttag, så kräver vätgasbilarna en dedikerad infrastruktur.
Eftersom vätgasbilar i en tidig fas endast produceras i små volymer för bilfabrikantens testflottor, är introduktionen komplicerad enligtsedvanliga affärsmodeller. Demonstrationsfasen närmar sig nu slutet, och man börjar se en utvecklingen som ligger närmare normala kommersiella modeller. Vissa länder som Tyskland, Japan, Korea och USA (Kalifornien) har bildat koalitioner som har etablerat nätverk av stationer. Detta har uppmuntrat vissa biltillverkare att öka produktionstakten, och bilar är nu tillgängliga från flera tillverkare.
Både Hyundai och Toyota har meddelat att det kommer att finnas fler modeller på marknaden och anpassar sin produktion för ökande volymer. Både Daimler och Honda är på marknaden med sina bilar, men hittills har de ett mer begränsat utbud. Flera biltillverkare, inklusive Audi och BMW, har utvecklat bilar som förväntas bli tillgängliga i början av 2020-talet. Nyligen meddelade den kinesiska biltillverkaren Grove att de kommer att börja leverera vätgasbilar med ambitionen att bli världens största vätgasbiltillverkare år 2025.